Un strudel cu mere sănătos

Рецепта за ябълков щрудел: как да го приготвите в по-здравословен вариант

Nov 25, 2025

Ябълковият щрудел заема специално място в много семейства. Неговият вкус винаги носи доза радост, а ароматите могат мигновено да събудят спомени от детството. Ако искате познат десерт, но с внимателно подбрани съставки, тази рецепта предлага свеж и балансиран подход. Тъй като много от нас искат да се насладят на десерти без притеснения, адаптирахме класически щрудел така, че да може да се приготви с по-малко захар и повече хранителни фибри.

Рецептата е подходяща за 6 порции, а подготовката отнема около 60 минути.

Нивото на трудност остава достъпно дори за тези без опит в приготвянето на тесто.

Ще намерите стъпка по стъпка инструкции, идеи за персонализиране и практични трикове, за да се радвате винаги на запомнящ се резултат.

Съставки за здравословен ябълков щрудел

За тестото:

  • 250 г пресято пълнозърнесто брашно или бяло брашно тип 550

  • 120 мл топла вода

  • 30 г кокосово масло

  • 2 супени лъжици гъсто растително кисело мляко (соево или кокосово) или 80 мл газирана минерална вода за по-лек вариант

  • 1 чаена лъжичка ябълков оцет

  • 1 чаена лъжичка кокосова захар или кленов сироп

  • Щипка сол

За плънката:

  • 750 г ябълки със сладко-кисел вкус, измитe и нарязани на филийки или грубо настъргани с кората

  • 25–30 г кафява нерафинирана захар или 2 супени лъжици мед (регулирайте според вкуса)

  • 50 г стафиди

  • 1 чаена лъжичка канела на прах (Ceylon)

  • Настъргана кора от ½ лимон + 1 супена лъжица прясно изцеден лимонов сок

  • 40 г смлени ядки (по желание)

  • 1 супена лъжица пълнозърнест галет или ситно смлени овесени ядки

  • 1 разбито яйце за намазване на щрудела

За хрупкав акцент, добавете няколко био ябълкови чипса без захар в плънката.

Как се приготвя тестото за щрудела

  1. Сложете брашното и солта в голяма купа и разбъркайте.

  2. Добавете студената растителна мазнина (кокосово масло или маргарин) и бързо омесете с върховете на пръстите, докато се получи текстура на пясък.

  3. Добавете растителното кисело мляко или газираната вода, оцета и, ако използвате, 2 супени лъжици аквафаба или ленено желе от смлени семена лен, предварително накиснато. Смесете само докато тестото се обедини.

  4. Оформете топка, покрийте с фолио и оставете в хладилник минимум 20 минути, за да се отпусне глутенът и тестото да се разтегля по-лесно.

Ако сте в бързане, можете да използвате готови пълнозърнести кори, но домашният вариант остава предпочитан за вкус и контрол на съставките.

Не месете тестото прекалено дълго. Краткото омесване запазва меката текстура.

Приготвяне на ябълковата плънка

  1. Измийте ябълките добре и нарежете на тънки филийки или ги настържете грубо, като запазите кората за фибри и свежест.

  2. По желание, запържете ябълките заедно със стафидите, канелата, лимоновата кора и захарта/меда в незалепващ тиган за 5–7 минути, за да се изпари излишната течност. Оставете да се охладят.

  3. Добавете смлените ядки и лимоновия сок, след което леко разбъркайте.

  4. За повече аромат, можете да поръсите малко джинджифил на прах или ванилия.

Сглобяване и оформяне на щрудела

  1. Подгответе повърхността и тестото

    • Поръсете работния плот с брашно, за да не лепне тестото. При тънки кори използвайте хартия за печене.

    • Разточете тестото с точилка до тънка кора, около 2–3 мм. Завъртайте тестото от време на време и поръсвайте с брашно, ако лепне.

    • Ако тестото се свива, оставете 2–3 минути да се отпусне и разточете отново.

  2. Леко намажете повърхността

    • С четка нанесете тънък слой разтопено масло или студено пресован растителен олио. Целта е корите да се отделят красиво и да се контролира влагата.

    • Не прекалявайте, иначе тестото ще се плъзга трудно при навиване.

  3. Създайте слой, който абсорбира сока

    • Поръсете половината кора, където ще бъде плънката, с галет или овесени ядки. Те абсорбират сока от ябълките и запазват щрудела хрупкав.

    • За среден щрудел е достатъчно 1 супена лъжица галет или 2 супени лъжици овесени ядки.

  4. Разпределете плънката равномерно

    • Поставете плънката на равен слой, оставяйки около 2 см свободна граница от всички страни.

    • Не претрупвайте, твърде дебел слой ще спука тестото при навиване и ще изтече при печене.

  5. Навийте правилно

    • Използвайте хартията за печене като помощно средство. Вдигнете леко ръба към вас и навийте плътно, без да натискате.

    • След първия оборот, леко издърпайте хартията, за да продължи навиването сама. Това ще осигури равномерен цилиндър.

  6. Запечатайте краищата

    • Прегънете краищата навътре като плик и натиснете с пръсти. Ако тестото не залепва, намажете с малко вода или мляко като лепило.

    • Преместете щрудела с хартията в тава с шева надолу.

  7. Финално за вид и текстура

    • Направете 4–6 малки диагонални прореза на повърхността за излизане на парата.

    • За блясък намажете с яйце или мляко. За по-хрупкава коричка, поръсете 1 супена лъжица кафява захар.

  8. Кратко охлаждане преди печене

    • За красива форма, сложете щрудела 10 минути в хладилника. Студеното тесто запазва слоевете при печене.

Печене на щрудела

  1. Загрейте фурната на 180°C.

  2. Намажете щрудела с яйце или, за веган вариант, с малко растително мляко.

  3. Печете 25–30 минути, докато коричката стане златиста и твърда на допир.

  4. Извадете от фурната и оставете на решетка 10 минути, след което нарежете на филии.

Идеи за сервиране и персонализация

  • Сервирайте щрудела просто, поръсен с еритритол, ако искате да ограничите захарта.

  • Добавете супена лъжица гръцко кисело мляко или био крем от бадеми с канела.

  • За различен вкус, заменете стафидите с червени боровинки, ситно нарязани смокини или сушени кайсии.

  • Поръсете с ленено семе или филирани бадеми за хрупкав ефект.

Десертът върви чудесно с черен чай или специално кафе. При специални случаи може да се поднесе с охладено полусухо бяло вино.

Полезни съвети и здравословни варианти

  • Използвайте подсладители като мед, кленов сироп, стевия или кокосова захар вместо рафинирана захар.

  • За безглутенов вариант използвайте безглутеново брашно и регулирайте течностите до подходящата текстура.

  • За различна текстура, добавете ядки, тиквени семки или ябълкови чипсове в плънката.

  • Използвайте колкото се може повече органични и непроцесирани съставки за автентичен вкус.

Адаптирайте рецептата, използвайте местни или семейни любими съставки и се наслаждавайте на целия процес на готвене! Опитайте рецептата и споделете как се е получила или какви варианти сте пробвали. Още идеи за бранч и десерти можете да намерите в нашия блог!

More articles